• Bahçekapı Mahallesi 2465. Sokak Şaşmaz Blv No:6 Etimesgut/Ankara

HİZMETLERİMİZ

Ataberk Danışmanlık farklı meslek gruplarından oluşan uzmanların bir araya gelmesi ile ISO 9001:2000 Kalite, ISO 14001:2005 , ISO 16949,Çevre, ISO 22000 ve HACCP Gıda güvenliği ile OHSAS İş Sağlığı ve Güvenliği gibi yönetim sistemleri üzerine Türkiye genelinde danışmanlık ve eğitim hizmeti vermektedir.

ISO 9001:2008
ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi müşteri beklentileri, ihtiyaçları ve mevzuat şartlarını karşılama yolu ile müşteri memnuniyetinin artırılmasını öngören dünyaca kabul görmüş bir kalite yönetimi sistemi biçimidir.

Yönetim tarafından desteklenen, doğru ve kuruluşa uygun tasarlanmış, uygulanan, sürekliliği sağlanmış ve iyileştirilmekte olan bir ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi
► Her şeyden önce müşteri memnuniyetinin gelişimi,
► Müşterinin Kalite Yönetim Sistemi'ne sahip firmalara olan talebinin karşılanması,
► Karlılık ve verimlilik artışı,
► Daha etkin bir yönetim ve denetim,
► Ulusal ve uluslararası kabul görmede kolaylık,
► Gizli ve açık kalitesizlik maliyetlerinde düşüş
► Sorunların sistematik çözüm fırsatlarını kolay yakalayabilme ve buna benzer avantajları kuruluşlara sağlayabilmektedir.
Etkin bir Kalite Yönetim Sistemi'nin varlığı, kuruluşunuzun günden güne gelişmesi ve büyümesinde elinizdeki en önemli yardımcı araçlardan birisi olacaktır.

ISO 9001:2008 standardı işletmenize ne gibi faydalar sağlar?
Hizmet/ürünlerinizin yasal ve mevzuat şartlarına uygun olarak üretildiğinin belgesidir. Kamu kurum/kuruluş ihalelerine katılabilmeniz için ön şartlardan birini yerine getirir. Pazar payınızın geliştirilmesine katkıda bulunur. Uluslar arası normlarda çalışmanızın bir göstergesidir. Diğer standartların kurulup işletilmesi için temel oluşturur. Kaliteye verdiğiniz önemin işaretidir. Müşteri memnuniyeti ile birlikte veriminizin artmasına neden olur.

ISO 9001:2008 standardı hangi prensiplere dayanır? Standart içinde yer alan her madde aşağıda yer alan sekiz prensipten bir ya da birkaçı ile ilişkilidir. Müşteri odaklılık Liderlik Çalışanların katılını Proses/süreç yaklaşımı Yönetimde sistem yaklaşımı Sürekli iyileşme/gelişme Verilere dayanan karar mekanizması Tedarikçilerle karşılıklı faydalı ilişkiler Standart; dokümantasyon şartlarını belirledikten sonra yönetime sorumluluk vermiş, kaynakların etkin kullanımının belgelendirilmesini istemiş, ürün gerçekleştirme safhalarını detaylandırmış ve ölçme, analiz ve iyileştirmenin yapılmasını şart koşmuştur.

HACCP Hazard Analysis and Critical Control Points

HACCP (Hazard Analys of Critical Control Points ; Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi) güvenli gıda üretiminin sağlanması amacıyla uygulanan bir sistemdir. HACCP sisteminde gıdanın mikrobiyolojik kontrolü yanısıra kimyasal ve fiziksel faktörlerin hepsi geniş bir şekilde kontrol altında tutulur. Sonuç olarak HACCP sisteminin amacı güvenli gıda üretimini sağlamaktır.
Sağlıklı ve güvenli gıdaların üretimi ve temini, sağlıklı beslenmenin en temel ve vazgeçilmez unsurudur. Bu amaçla günümüzde üreticiler, işleyiciler, taşıyıcılar, toptan ve perakende satış kuruluşlarının dahil olduğu çeşitli gruplar, akademisyenler ve resmi makamlar tarafından çeşitli kontrol yöntemleri ve yaklaşımları geliştirilmiştir

Eski yaklaşımlarda güvenli gıda üretiminin gerçekleştirilmesi için alınan önlemlerin genellikle son üründeki kontroller temelinde değerlendirildiği görülmektedir. Son ürünlerde yapılan kontrol uygulamaları, ürünün son halinde mevcut hataları ve tehlikeleri göstermektedir.

Günümüzde güvenli gıda üretimi için hammaddeler, katkılar, yardımcı diğer maddeler ve ambalaj malzemelerinin üretiminden başlayarak tedarikçilerin seçimi ve değerlendirmesini, işletmeye kabulünü, üretim aşamalarını, son muhafaza ve sevkiyat dahil olmak üzere kontrol altında tutan bir yaklaşımın gerekliliği ortaya çıkmıştır.

HACCP "Hazard Analysis and Critical Control Points - Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları" Yönetim Sistemi bu yaklaşımlardan birisidir. Çeşitli ülkelerin ilgili resmi organları ve ulusal standart kuruluşları HACCP Yönetim Sistemi' ne yönelik önemli düzenlemelere gitmişler ve standartlar yayınlamışlardır.

HACCP kavramının ortaya çıkışının 30 yıldan fazla bir geçmişe sahip olmasına ve kavramın uluslararası geçerliliğinin bulunmasına rağmen, bu zaman zarfında HACCP Yönetim Sistemi için dünyaca kabul görecek ortak ve kapsamlı bir standart oluşturulamamıştır.

ISO 22000:2005 Food Safety Management Systems

Uluslararası piyasalarda ise, hemen her ülkenin gıda güvenliği ile ilgili standardının bulunması ve diğer ülkelerin birbirlerine uyum sağlamasındaki zorluk/isteksizlik ise bu konuda uluslararası bir standardın hazırlanarak yayınlanması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu amaçla, ISO bünyesindeki çalışma gruplarından birisi olan TC 34 tarafından ISO 22000 Standardı hazırlanmaya başlanmış, ilgili standart "- Requirements for any organization in the food chain" adı ile uluslararası bir HACCP Yönetim Sistemi Standardı olarak geçtiğimiz yıl eylül ayında yayınlanmıştır.

ISO 22000 Standardı, son zamanda bazı kişilerce aktarıldığı gibi, ISO 9001' in gıda sanayiine yönelik uygulamalarını aktaran bir standart değildir. Bu amaçla hazırlanmış ISO 15161 standardı zaten bulunmaktadır. Bununla birlikte, ISO 22000, ISO 9001 ve ISO 14001 ile uyumlu, entegre sistem kurma çalışması için de oldukça idealdir (HACCP Sisteminin ISO 9001 ve diğer sistemlerle entegrasyonu) ve HACCP kavramını tamamen kapsayan bir gıda güvenliği standardıdır.

ISO 22000 standardının temel yaklaşımı, tüketicinin gıda kaynaklı hastalıklara maruz kalmaması için geliştirilmiş, gıda zinciri içerisindeki tüm prosesleri altyapı, personel ve ekipman gibi tüm etkileyenleriyle birlikte kontrol altında tutan önleyici bir sistemin kuruluşlarda uygulanmasıdır.

Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi;

  • Gıda üretimi, muhafazası ve satışı yapan bütün işletmelerde ve tedarikçilerde uygulanabilir.
  • Gıda zincirinin tüm aşamalarında gıda güvenliğini sağlamak amacı ile kullanılabilir.
  • Gıda işletmelerine destek veren (hammadde, ambalaj malzemesi, temizlik gereçleri, nakliyat vs) tedarikçiler tarafından kullanılabilir.

Kuruluşlarda Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi uygulamaları üretim kontrolü, ürün kontrolü, ekipman kontrolü; bakım ve genel hijyen uygulamaları; personel ve ziyaretçi hijyeni; taşıma, depolama, ürün bilgisi; eğitim, tedarikçi seçimi ve değerlendirmesi; eğitim, iletişim ve benzeri konuları kapsamaktadır.

Üründe proses hatalarından kaynaklanabilen, tolere edilemeyecek risklerin odaklarını belirleyen, ürün kalitesini ve tüketici sağlığını güvenceye alan sistem temel hedeftir. Ürün-tasarım-üretim ve kalite kontrolde Gıda Güvenliği denetimleri, potansiyel tehlikeyi belirleyici ve çözümleyici rol oynamaktadır. Temelde ISO 22000 sadece gıda güvenliğini değil, duyusal ve besleyici kalitedeki artışı da sağlayıcı rol oynarken endüstriyel üretimde, servis ve hizmet uygulamalarında da kalite güvencesinin de temel ve vazgeçilmez bir parçasını oluşturmaktadır. Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi'nde üretim ve sonrasında herkese sorumluluk verilmekte ve daha çok katılım ile iyi bir motivasyon sağlanmaktadır. Ayrıca kaynaklar daha rantabl kullanılıp kayıplar azaltılarak verimlilik artmakta ve işletme toplam kalite sistemine doğru yönelebilmektedir.

Gıda endüstrisinde her birim kendi kontrolu altında iken gıda güvenliğini sağlayacak koşulları gerçekleştirmelidir. Ön Gereksinim (ön yeterlilik - ön koşullar - Prerequisite Programmes - PRPs), Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi'nin sağlam temellere oturmasını sağlayan programlardır. Geleneksel olarak GMP, GHP, GLP, GAP ve benzer diğer kavramlar çerçevesinde gerçekleştirilen bu koşullar ve uygulamaları, günümüzde etkin HACCP planlarının hazırlanmasında ve uygulanmasında, güvenilir gıda üretiminde ön gereksinim olarak kabul edilmektedir.

Öngereksinim programları, güvenli gıda üretimindeki temel çevresel ve üretim koşullarının kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.

ISO 22000'in Yararları:

  • Daha etkili ve dinamik gıda güvenliği tehlike kontrolü ve gıda kaynaklı hastalıkların azaltılması,
  • Bu sayede artan müşteri sadakati ve memnuniyeti,
  • Ön gereksinim programlarının sistematik yönetimi ve kontrol,
  • Karar almada geçerli kaynak (veri) eldesi,
  • Gıda güvenliğine yönelik denetim etkinliği,
  • Neyin gerekli olduğuna odaklanmış kontrol,
  • Ürün geri dönüşü gibi hususların engellenmesi ile kalitesizlik maliyetlerinde düşüş • -Gıda endüstrisi zincirinin tüm halkaları arasında iletişimin desteklenmesi ve organizasyonu,
  • Kaynak optimizasyonu, personel yeterliliğinin artışı,
  • Dokümantasyonun iyileştirilmesi ve izlenmesinde kolaylık,
  • Daha iyi planlama, daha az proses sonrası (post-process) doğrulama,
  • Belgelendirilmiş sistem sayesinde, gıda güvenliğine gösterdiğiniz özenin müşterilerinize kanıtlanması ve pazar payının artırılması,
  • Uluslararası bir sistem uygulamasının kuruluşunuza entegrasyonu ile tedarikçi olarak yurtdışı pazarlarda diğer kuruluşlarla uyumluluk, dış pazarda daha etkin pazarlama,
  • Ekonomik büyüme ve kalkınma için potansiyel artışı.

Sonuç

  • Gıda güvenliği, tüketim noktasında gıdadan kaynaklanan tehlikelerin varlığı ve seviyeleri ile ilgilidir. Gıda güvenliği tehlikeleri gıda zincirinin herhangi bir aşamasında ortaya çıkabileceğinden, gıda zincirinde yeterli kontrol temel zorunluluktur. Bu nedenle gıda güvenliği, gıda zincirinde yer alan tüm tarafların ortak sorumluluğudur.
  • Gıda tedariğinde hatalar ihlallere, kötü şöhrete, yetersiz beslenmeye, kalitesiz ürüne, kazancın azalmasına, insanların acı çekmesine, ölüme, neden olabilir.
  • ISO 22000, gıda zincirindeki zayıf halkaları ortadan kaldırarak gıda kaynaklı tehlikeleri en aza indirgeyip gıda zincirinin güvenliğinin bütünlüğünü sağlar.
  • ISO 22000, sistemin benimsendiği ve uygulandığı gıda işleyiciliği, üretimi, depolama, gıda ve gıda ürünleri dağıtımında yer alanlar için bilimsel bir anlam ifade etmektedir.
  • Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi için ISO 22000'in amacı gıda güvenliği ve emniyetini sağlamaktır.
  • ISO 22000 kendi başına veya ISO 9001:2000 gibi diğer yönetim sistemi standartlarıyla kombine olarak uygulanabilir.

ATABERK'in uzman teknik kadrosu ve denetçileri tarafından denetlenerek kuruluşunuza alacağınız bir Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi ile, kuruluşunuzda ilgili standartların gereklerini karşılayarak müşterilerinizin sağlığını korumaya gösterdiğiniz özeni başta müşterileriniz olmak üzere ilgili taraflara kanıtlamış olacaksınız.

ISO 14001

Artan dünya nüfusu, teknolojinin baş döndürücü gelişim ve ilerleme hızı, yaşam alanlarındaki daralma, doğal çevrenin tahribatı, gürültü, hatalı uygulamalar, bilgi eksikliği ve eklenebilecek birçok nedenle çevre kirliliği, son yıllarda insan yaşamını ve yaşam kalitesini tehdit eden en önemli sorunlardan birisidir.

Sorunların ortaya çıkmasının en önemli sebeplerinden birisi, endüstriyel kuruluşların ve bunların tedarikçilerinin çevre ile çoğunlukla kontrolsüz bir biçimde etkileşim içerisinde olmasıdır. Günümüzde hava, su, toprak, flora ve faunada olumsuz değişikliklere gösterilecek çevresel duyarlılık, çevre kirliliğinin önlenmesinde ve çevre bilincinin artırılmasında en önemli dayanak noktası olacaktır.

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Standardı, ürün ve hizmet gerçekleştirme faaliyetlerinin ilk aşamasından ürünün tüketiciye sunulmasına kadar geçen her noktada çevresel etkilerin dikkate alındığı bir yönetim sistemini tanımlamaktadır. Çevre Yönetim Sistemi, hammaddenin üretimi, seçilmesi, ayrımı, taşınması, depolanması, işlenmesi, dağıtılması vb. sırasında çevresel boyutların ve çevresel etkilerin değerlendirildiği ve bu çıktılar sonucunda faaliyetlerin yönetildiği, yönlendirildiği bir sistemdir.

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Standardı ve ilgili standartlar serisi, hazırlanışı itibarı ile tüm ülkelerde yürürlükte olan çevre yasaları ve uygulamaya yönelik yönetmelikler ile uyumlu bir yapıda olduğundan, uygulamalar genel olarak mevzuat şartlarının getirdiği yükümlülüklerin karşılanması ile paralellik gösterir ve uygulamaların bir sistem dâhilinde gerçekleştirilmesi için zemin oluşturur.

Uluslararası ve ulusal piyasada kendine saygın bir yer tutmak isteyen firmalar için neredeyse bir ürün ve hizmet pasaportu gibi algılanmaya başlanan ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi'ni başta endüstriyel kuruluşlar ve kamu kuruluşları olmak üzere, ürün ve hizmet sağlayan tüm kuruluşlar ve üreticiler uygulayabilir.

Sürdürülebilir kalkınma, bugünün gereksinimlerini gelecek kuşakların da kendi gereksinimlerini karşılama imkanlarını yok etmeden karşılamaktır.Herkesin temel gereksinimlerini karşılayabilmeyi ve kaynakların kullanımı, yatırımların yönlendirilmesi, teknolojinin yönünün belirlenmesi ve kurumsal değişiklikler yaşanırken insanlığın beklentilerinin dikkate alınmasını amaçlayan bir değişim sürecidir.
Çevre sorunları ve ekonomik kalkınma, son 30 yıl içinde giderek yükselen bir tempoda tartışıldı ve bu tartışmalardan çıkan sonuçlardan hareketle yönetmelikler,idari tebliğler ve standartlar gibi uygulama şartlarını içeren yayınlar hızla çoğaldı. Avrupa Birliğine üye ülkelerde uygulanan ve sıkı bir disiplin olan EMAS bunlardan birisidir. ISO Eylül /1996'da, çevre boyutlarının kontrolü ve bertarafı konularında şartlar içeren ve özellikle kalkınmakta olan ülkelere uygun ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemleri standardını yayınladı. Uygulamaları hızla yayılan ve kabul gören ISO 14001 Standardı, çevre politikası, çevre amaçları/hedefleri ve çevre programları doğrultusunda çevre boyutlarının kontrolü ve bertarafına yönelik şartları içermektedir


ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR


ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİNİN AVANTAJLARI NELERDİR

  • Çevre boyutları ile etkilerinin belirlenmesi ve kontrolünün geliştirilmesi
  • Çevresel performansın arttırılması (hedeflerle yönetim)
  • Çevre yasalarına uyumun sağlanması
  • Maliyetlerden tasarrufun sağlanması
  • Firma itibar ve Pazar payının artması, rekabet gücünün artması
  • Verimliliğin geliştirilmesi
  • Kredi, vergi avantajları

ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİNİN YAPISI

Çevre Yönetim Sistemi, ISO 9001 Kalite Güvence Sistemi'nin Deming modeli ile paralellik gösterir. Bu model kuruluşların faaliyetlerini 4 sürece ayırır:

1. Planlama Süreci: Çevre boyutları tespit edilir, önemli olanlar değerlendirilir, amaç ve hedefler oluşturulup, uygulamalar planlanır.

2. Uygulama Süreci: Plan uygulanır ve üzerinde anlaşılan önlemler kuruluşun hedefleri doğrultusunda alınır.

3. Kontrol Et (değerlendirme süreci) : Plan dahilindeki faaliyetler etkinlik ve yeterlilik açısından kontrol edilip, sonuçlar planlananlar ile karşılaştırılır. Zayıf noktaların çıkması için veri oluşturulur.

4. İyileştirme (düzeltici önleyici faaliyet süreci) : Potansiyel/fiili uygunsuzluklar oluşmaması veya tekrarlanmaması için planlı faaliyetler ile giderilir. Sistem, düzeltici önleyici faaliyetlere uygun olarak yeniden yapılandırılır.

ISO 14001 SİSTEMİ NASIL KURULUR?


Genel Bilgi

ISO 14001, öncelikle, çevre sorunlarının ön plana çıktığı ya da atıkları açısından çevre mevzuatıyla muhatap olan işyerleri için geliştirilmiş bir yönetim sistemidir.

Amaç, çevre ile uyumun sağlanmasıdır.


Bu standart; kısaca, çevre kirliliğini önlemek, bu çerçevede yasal yükümlülükleri yerine getirmek ve gerektiğinde bunu ilgililere göstermek isteyen kuruluşlar için karşılanması gereken şartları içermektedir.
Söz konusu şartlar, kuruluşun ekonomik ve teknolojik imkanları dahilinde ele alınmaktadır.

ISO 14001'in genel işleyişi şöyledir:

- Önce politikanı belirle, yapacaklarını planla ve uygula,
- Sonra denetle ve gözden geçir.
ISO 14001''''in bu yaklaşımı OHSAS 18001''''e benzemektedir. Her ikisi de ISO 9001:2000 uyumludur. Yani, ISO 9001 belgeli işyerlerinde, istenirse, ISO 14001 ISO 9000''''in içine yerleştirilebilmektedir. İsteyen firmalar bunların her birini ayrı birer sistem olarak da oluşturabilirler.
Üst yönetimin ISO 14001 ile yakından ilgilenmesi önerilir. Çünkü, ISO 14001''''deki şartlar, ancak yöneticilerin liderliğinde ve herkesin katılımıyla yerine getirilebilmektedir.

ISO 14001, çalışanları motive eden, kuruluşun itibarını ve rekabet gücünü arttıran bir yönetim sistemidir.
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin 2000'li yıllardan itibaren ISO 14001 belgesi olmayan firmalara tarife dışı engeller çıkarabileceği beklenmektedir.

ISO 14001'in Maddeleri

4.1 Genel Şart


Kuruluş, bu standardın şartlarını yerine getiren bir Çevre Yönetim Sistemi (ÇYS) kurup sürdürmelidir.

4.2 Çevre Politikası


Üst yönetim, çevre yönetim politikasını tanımlamalı ve duyurmalıdır. (Örneğin, bu politika, kuruluşun çevre mevzuatına uyacağına dair taahhüdü içermelidir.)
Çevre politikasının tespiti aşamasında, bir durum değerlendirmesi yaparak, mevcut çevre koşulları belirlenmeli ve kuruluşun çevreye etkileri derecelendirilmelidir.

4.3 Planlama


Kuruluş, çevre üzerinde önemli etkileri olan faaliyet, ürün ve hizmetlerini tayin ederek, bunların çevre boyutlarını belirlemelidir. (Çevre Eylem Planı)
Yine aynı şekilde, kuruluş, uymakla yükümlü olduğu çevre mevzuatına ait şartları tayin etmeli ve nasıl yerine getireceğini belirlemelidir.
Kuruluş, her görev ve düzey için çevre amaç ve hedeflerini belirlemelidir. Amaç ve hedefler belirlenirken, kuruluşun mali ve teknolojik imkanları göz önünde bulundurulmalıdır.
Kuruluş, amaç ve hedeflerini gerçekleştirmek üzere, bir Çevre Yönetim Programı hazırlamalıdır.

4.4 Uygulama ve İşlem

Planlamayı takiben, sıra artık uygun bir alt yapının oluşturulmasına gelmiştir. Örneğin; Çevre yönetiminin etkinliğini sağlamak üzere, görev, yetki ve sorumluluklar tanımlanmalı ve ilgililere duyurulmalıdır.
Kuruluş, eğitim ihtiyaçlarını belirlemeli ve çevre üzerinde önemli etkileri olan kişileri eğitime tabi tutmalıdır.
ÇYS ve çevre boyutları açısından, kuruluş içi ve dışı iletişimin sağlıklı yürümesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
Bu standarda uygun olarak kurulan çevre yönetim sistemi, dokümante edilmiş halde yürütülmelidir. ÇYS'''' nin uygulanması kapsamında, önemli çevresel etkileri olan teknik ve yönetsel süreç ve işlemler dikkatle izlenmeli ve irdelenmelidir. Böylece ÇYS'''' yi olumsuz etkileyebilecek nedenler ortaya çıkarılmalı ve düzeltici önlemlerin alınması kolaylaştırılmalıdır.
Kuruluş, kaza ve acil hallere karşı acil durum hazırlığı yapmalıdır.

4.5 Kontrol ve Düzeltici Faaliyet

Kuruluş, çevre üzerinde önemli etkileri olan faaliyet ve işlemleri izlemeli ve ölçmelidir.
Ölçme cihazları kalibre edilmelidir.
Çevre kayıtları belirli bir süre muhafaza edilerek saklanmalıdır.
Çevre Yönetim Sistemi''''nin planlanan düzenlemelere uygunluğu, iç tetkikler yoluyla tespit edilmelidir.

4.6 Yönetimce Yürütülen Gözden Geçirme

Kuruluşun üst yönetimi, uygunluğun, yeterliğin ve etkinliğin sürekliliğini güvence altına almak için ÇYS''''ni belirli aralarla gözden geçirmelidir.
Çevre Sorumlularının Atanması
Kuruluş içerisinde Çevre Yönetim Sistemi kapsamında olan bölümlerden temsilciler seçilir. Çevre sorumluları, o bölümün temsilcisidir ve kendi bölümü ile ilgili çevre çalışmalarını yürütmek, diğer bölüm çalışanlarına gelişmeleri aktarmakla yükümlüdür.
Çevre Yönetim Temsilcisinin Atanması
Üst yönetim tarafından sistemin kurulması, uygulanması ve üst yönetime raporlanmasından sorumlu bir kişi atanmalı,tüm çalışanlara duyurulmalıdır.
Çevre Yönetim Sistemi Temel Eğitiminin Verilmesi
Tüm çevre sorumlularının katılımı sağlanır.
Çevre Politikası Oluşturulması
Üst yönetimin kuruluşu ve çevreye bakışı ile ilgili genel niyetlerini açıklayan bir beyandır. Politikanın tüm çalışanlarca benimsenmesi, sistemin başarısı açısından önemlidir.
Çevre Boyutlarının Belirlenmesi
Tüm bölümlerin faaliyetleri incelenerek çevre boyutları ve çevre boyutlarının oluşturduğu çevre etkileri belirlenir.
Çevre Boyutlarını Değerlendirme Yöntemi Oluşturulması ve Analizi
Çevre boyutlarını önem derecesini belirleyebilecek, önemli çevre etkileri yaratabilen çevre boyutlarını ortaya çıkarabilmek için yöntem oluşturulur. Bu yöntemler ürüne, firmaya ve firmanın politikalarına göre farklılıklar gösterir.Çevre Bilimi rasyoneldir. Yöntem, size veya başkasına göre değişmeyecek sonuçlar üreten gerçekçi bir model olmalıdır.
Çevre Mevzuatının Değerlendirilmesi
Kuruluşu ilgilendiren çevre mevzuatı ve bu mevzuata göre firma yükümlülükleri belirlenmelidir. Firma yükümlülüklerinin personel tarafından anlaşılması önemlidir.
Çevre Amaç ve Hedeflerin Oluşturulması
Önemli çevre boyutlarının çevre etkilerinin hafifletilmesi ile ilgili sayısal amaç ve hedefler belirlenir.
Çevre Yönetim Programlarının Hazırlanması
Amaç ve hedeflere ulaşmak için faaliyet planları hazırlanır. Faaliyet, sorumlusu, termini ve gerekli kaynaklar belirtilir.
Dokümantasyon
Çevre ile ilgili önemli faaliyetler belirlenir. Bu faaliyetlerin çevre etkilerini kontrol altına alınması ile ilgili prosedür/talimatlar hazırlanır. Ayrıca sistem prosedürleri (ISO 14001 Standardında adı geçen) prosedürler hazırlanır.
Uygulama
Özellikle alt seviye çalışanlardan başlayarak talimat/prosedürlerin çevre sorumluları tarafından personele anlatılması. Özellikle uygulamaya alındıktan sonraki ilk birkaç hafta gerekli kayıtların tutulup tutulmadığı takip edilmelidir.
Denetim
Uygulama sonuçlarını kontrol edebilmek amacıyla denetim yapılır. Denetimde ISO 14001 standardı mevzuat ve firma dokümanları dikkate alınarak, eksiklikler, geliştirilmesi gereken noktalar raporlanır.
Yönetimin Gözden Geçirmesi
Üst Yönetim, çevre politikasını, hedefleri, çevre yönetim programlarını dikkate alarak dışarıdan gelen şikayetleri, denetim sonuçlarını, istatistik sonuçlarını, düzeltici önleyici faaliyetleri, geliştirme önerilerini, mevzuata uyum durumunu inceleyerek sistemin geliştirilmesi için kararlar alır.
Belgelendirme Denetimi
Belgelendirme firmasının prosedürüne göre hareket edilerek başvuru yapılır. Üzerinde anlaşılan bir tarihte denetim gerçekleştirilir.

ISO 14001 BELGELENDİRMESİ ÇEVRE KORUMA GEREKLERİ

  • Hava Kalitesi Kontrolü,
  • Su Deşarj Kalitesi Kontrolü,
  • Atık Yönetimi (Evsel Atık, Tehlikeli Atık),
  • Toprak ve Yeraltı Suyu Kirlilik Kontrolü,
  • Hava Su ve Toprak Kirliliği Önlenmesi Etüdleri,
  • Hukuksal Değerlendirme
  • Atık Yönetim Modelleri
  • Zemin ve Yeraltı Suyu Kalite karakterizasyonu
  • Analitik Laboratuvar Değerlendirmeleri
  • Sahada Kirlilik Rehabilitasyonu Tasarım ve Uygulamaları

SİSTEM GELİŞTİRME GEREKLERİ:

  • Politika Belirleme,
  • Performans Belirlenmesi,
  • Çevre Etkilerinin ve Boyutlarının Belirlenmesi,
  • Eğitim ve Bilinçlendirme,
  • Dokümantasyon,
  • İç Denetimler,
  • Risk Analizi (Hukuki ve Teknik),
  • Yatırım Gereklerinin Tespiti (Altyapı değerlendirmesi)
  • Eğitim Programları
  • Zemin ve Yeraltı Suyu Kalite karakterizasyonu
  • Analitik Laboratuvar Değerlendirmeleri
  • İç Denetim Desteği

TS ISO 10002 - Müşteri Memnuniyeti

TS ISO 10002 - Müşteri Memnuniyeti - Kuruluşlarda Şikayetlerin Ele Alınması için Kılavuz Bilgiler adında standardı mevcuttur.

"Şikayet, bir kuruluşa ürünleri veya şikayetleri değerlendirme işleminin kendisi hakkında yapılan ve sonucunda açık veya üstü örtülü bir yanıt ya da çözüm beklenen memnuniyetsizlik ifadesidir." Tanımın kaynağı: ISO 10002:2004

Müşteri Memnuniyeti standardı, ISO 10002: 2004 – Şikayet Yönetimi Sisytemi uygulamak için yönerge standardı, kuruluşalrın müşterilerinin şikayetlerini nasıl başarılı bir şekilde ele alabileceklerini tanımlamalarına, yönetmelerine ve anlamalarına yardımcı olur. Bu standart, müşteri şikayetlerini başarılı bir şekilde ele almanın kilit gerekliliklerini belirtir ve işletmenizde müşteri memnuniyetsizliğiyle başa çıkmanıza yardımcı olmak için şikayet yönetimi denetimleri içerir.

Kimi ilgilendirir?

ISO 10002 müşterilerin beklentilerinin ötesinde hizmet vermeyi isteyen tüm kuruluşları ilgilendirir. Müşteri beklentilerinin ötesine geçmek de ister özel kuruluş, ister kamu kuruluşu veya gönüllülük esasına dayalı sektörler olsun her tür ve boyuttan işletmenin genel bir gerekliliğidir.

Müşteri şikayetleri yönetimi sistemimizi uygulamanın ve belgelemenin çeşitli yararları vardır:

  • Müşterilerinizi elinizde tutma
    Yönetim sistemini benimseyerek müşterilerinizin bağlılığını koruma yeteneğinizi artırırsınız.
  • Marka itibarı
    Şikayet yönetimi sisteminizi uygulamak ve belgelemek, hissedarlarınıza müşterilerinizi memnun etme konusunda gerçek bir kararlık sergilediğinizi ve şikayetleri değerlendirmek, analiz etmek ve gözden geçirmek için halihazırda işlemleriniz olduğunu gösterir.
  • İşlem etkinliği
    Uygulama ve sertifikasyon müşteri sorgularını ele alma konusunda tutarlı bir yaklaşım sağlayarak eğilimleri tanımlamanıza, şikayet nedenlerini ortadan kaldırmanıza ve kuruluşunuzun işlemlerini geliştirmenize olanak sağlar.
  • Geliştirilmiş iç iletişim ve ilişkiler
    Şikayetleri çözüme kavuşturmak için müşteri merkezli bir yaklaşım benimsemenize yardımcı olurken çalışanlarınızı da müşterilerle birlikte çalışma yeteneklerini geliştirmeleri konusunda teşvik eder
  • Esneklik
    Bu standart ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi'iyle uyumludur ve kuruluşunuzun değerine değer katmanıza ve etkinliğini artırmanıza yardımcı olur. ISO 10002 - Ek A da özellikle küçük işletmeler için yol göstericidir.
  • Sürekli Gelişim
    Şikayetleri değerlendirme işleminizin, şikayetlerin çözüme kavuşturulmasının ve nerelerde iyileştirme yapılabileceğinin sürekli olarak gözden geçirilmesi ve analiz edilmesi için zemin hazırlar.

ISO 16949

Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemi Nedir?

ISO/TS 16949 teknik spesifikasyon olup müşteri özel istekleri ile birlikte QS 9000 ve diğer standartlardaki gerekliliklerin eklenmesi ile birlikte oluşturulmuştur.. QS9000,EAQF, VDA, AVSQ Standartlarının kombinasyonu olmasına rağmen herhangi birinin yerine geçmez

Değişik üreticilerin farklı otomotiv standartlarını kabul etmesi ve farklı müşterilerle çalışan yan sanayi firmalarında oluşan rahatsızlıkları ortadan kaldırmak amacıyla tüm otomotiv standartlarının eşdeğer kabul edildiği bir şekilde yayınlanmıştır.

  • Sürekli iyileştirme,
  • Hatayı yakalamak yerine hatayı önleme
  • Değişim ve frenin azaltılması
  • Yönündeki felsefesiyle müşteri memnuniyetini elde etmek ve müşteri isteklerinin anlaşıldığından emin olmak için gereklilikler oluşturulmuştur.

Otomotiv sektöründe yer alan üretim malzemeleri, üretim veya servis parçaları, ısıl işlem, boyama, kaplama, polisaj gibi hizmetler sunan tedarik zincirinde uygulanabilen bir standarttır.

ISO/TS 16949 İŞİNİZE NASIL YARDIMCI OLUR?

  • Verimliliği ve üretim prosesine güvenilirliği arttırır.
  • Maliyet kayıplarını ve firelerini azaltır.
  • Ürününüze duyulan güveni arttırır.
  • Müşterilerin, ürününüze veya hizmetinize güven duymasını sağlar.
  • Çalışanların moralini yükseltir.
  • Rekabet avantajı sağlar.
  • Yönetim sisteminizin bağımsız olarak doğrulanmasını sağlar.
  • Sisteminizin sürekli gelişimini sağlar.

ISO/TS 16949 Yönetim Sistemi Kurma Aşamaları

1 - Mevcut Durumun Tespiti
ISO/TS 16949 teknik spesifikasyonu temel olarak ISO 9001:2000 standardı üzerine oturtulmuş bir yapıya sahiptir. ISO/TS 16949 spesifikasyonu ile ISO 9001 standardının 2000 versiyonunu karşılaştırdığımız zaman ISO/TS 16949 standardının ilave isteklerde bulunduğunu göreceksiniz. Genellikle her kuruluşta formal / yarı formal / informal olarak işleyen bir sistem vardır. Bu mevcut durumu tespit etmek, işimize yarayan uygun yönlerini belirlemek ve bunu kurulacak olan kalite sistemine temel teşkil etmek uygun bir başlangıçtır.

2 - ISO/TS 16949 Oluşum planı
ISO/TS 16949 faaliyetlerini organize edecek takımın ve bu takıma destek verecek diğer birimlerin zaman ve gücünü en etkin şekilde kullanabilmek için ele alınacak konuların ve sorumluların belirlenmesi ve bunu bir zaman çizelgesine dökülmesidir. Bu plan zaman zaman gözden geçirilir ve gerekiyorsa güncellenir.

3 - Eğitim
ISO/TS 16949'u uygun seviyelerdeki öncelikle kilit çalışanlara tanıtılır. Eğitim faaliyetleri izlenecek metod tüm detayları aynı şekilde aynı yoğunlukta her çalışana aynı şekilde aktarmaktan ziyade seviyelendirilmiş yetki ve sorumluluklara uygun detayda, içerikte eğitimler düzenlemektir. Ancak bu şekilde mevcut kaynaklarımızı ( eğitimci, eğitime katılan ve ilgili maliyetler ) etkin bir şekilde kullanmış oluruz.

4 - ISO/TS 16949 Sisteminin kurulması
Bu konuyla ilgili pratik uygulama genellikle çalışma takımları oluşturmaktır. Bu takımlar ilgili birimleri proseslerin / sistemlerin / dokümantasyonun kurulmasında ve oluşturulmasında aktif görev alacaktır. Sistemi danışmanın veya kalite sistemi sorumlusunun dikte ettirmesindense bu yaklaşım ileriki uygulama aşamalarında kullanıcıların sistemi sahiplenmesi açısından uygun olacaktır. ( küçük firmalarda takım çalışması yerine geçebilecek diğer uygulamalar öngörülebilir.) İleri Ürün Kalite Planlaması, Üretim Parçası Onay Prosesi, Ölçüm Sistemi analizi, İstatistiksel Proses Kontrol, Hata Türü ve Etkileri Analizi, Kalite Maliyetleri gibi çalışmalara yönelik yöntemler ve uygulamalar bu aşamada gerçekleştirilir.

5 - İç tetkiklerin gerçekleştirilmesi
ISO/TS 16949 sistemi oluşumunu tamamlandığı kararı verildikten sonra alt sistemlerin ve süreçlerin planlandığı gibi çalışıp çalışmadığının, birbirleri ile uyumunun, etkinliğinin kontrol edildiği iç tetkikler yapılır. Burada tespit edilen uygunsuzluklar / gelişmeye açık alanlar bir plan dahilinde ele alınır.

6 - Gözden Geçirme
Üst yönetim; sistemi; iç tetkikleri, hedefleri, düzeltici / önleyici faaliyetleri, prosesleri ve onların performanslarını, müşteri şikayetleri ve memnuniyetlerini, iyileştirme çalışmalarını, kaynak ihtiyaçlarını; kalite maliyetlerini gözden geçirir, sistemin etkinliğini ve sürekliliğini sağlar.


Ataberk Danışmanlık müşterilerine TS 16949 sisteminin kurularak belgelendirilmesi ile ilgili maliyetlerin tamamına 12 aya kadar "0" faizli kredi kullandırmaktadır.Bilgi için www.kaucukdernegi.com yada 0312.2864145 no'lu telefondan irtibat sağlanabilinir

TS EN ISO/IEC 17025

ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Akreditasyonu

TS EN ISO/IEC 17025 standardı, 1999’da EN 45001’in tecrübelerinden yararlanılarak hazırlanmış Mayıs 2000'de uygulamaya konmuştur. Mayıs 2005 tarihinde revize olmuş , içeriğe sürekli iyileştirme maddesi de eklenmiştir. ISO 17025 belgesi standardı bir yönetim sistemine sahip olmak isteyen yaptıkları deney ve kalibrasyonların yeterli ve sonuçlarının geçerli olduğunu göstermek isteyen laboratuarlar için genel şartları açıklar.

Standard, esas itibariyle, deney veya kalibrasyon çalışmalarını yeterli hale getirmek ve bu kapsamda akredite olmak isteyen laboratuvarlar için geliştirilmiştir. ISO/IEC 17025, bu yönüyle, laboratuvarın doğru ve güvenilir sonuçlar elde etmesi için uyması gereken şartları kapsamaktadır. Ancak bununla yetinmemekte, müşteri ihtiyacının zamanında, doğru ve tam olarak karşılanabilmesi için laboratuvar hizmetini bütünüyle ele alarak müşteriye verilen hizmetin kalitesini de dikkate almaktadır.

Standard, çalışma konusuna ve personel sayısına bakılmaksızın, her türlü deney ve kalibrasyon laboratuvarında uygulanabilmektedir: Bu laboratuvarlar, bağımsız bir kuruluş olabileceği gibi, bir kuruluşun bir bölümü de olabilmektedir. Sanayi işletmeleri, ISO 17025'in şartlarını karşılayarak nitelikli bir laboratuvar yönetimi oluşturabilirler. Yeterli olduklarını müşterilerine ve resmi makamlara kanıtlamak isteyen laboratuvarlar bu yönetim sistemini uygulayabilirler. Bu tür kuruluşların bir akreditasyon merkezi tarafından akredite edilmesi gerekmektedir.

Otomotiv yan sanayine mensup kuruluşlarda yapılan uygulamalarda ,ISO/TS 16949 gibi başka standardlar kapsamında kuruluşun belgelendirilebilmesi için iç ve kullanılan dış laboratuvarlarının ISO/IEC 17025'e uygun olması gerekmektedir.

Bu standardın uygulanması ve akreditasyonun gerçekleştirilmesi ile;

  • Ulusal ve uluslararası platformda deney raporlarının geçerliliğini gösteren bir araçtır.
  • Akredite laboratuvar tarafından deney raporu verilen ihraç ürünlerin tercih edilme şansını artırır.
  • Akredite edilen laboratuvarın diğer laboratuvarlara göre saygınlık ve ticari üstünlüğünü sağlar.
  • Laboratuvar hizmetlerinden yararlanmak isteyen müşterilere bilgi ve güvence sağlar.
  • Akreditasyon kurumu tarafından hazırlanacak rehber aracılığı ile akredite laboratuvarların tanıtımı yapılır.
  • Akredite edilen laboratuvarların kalite sistemini çalıştırdıklarını , yeterli olduklarını ve geçerli teknik sonuçlar üretebildiklerini gösterir.
  • Standardın bir gereği olan ölçüm belirsizliği hesaplamaları ve deney metodlarının etkin uygulanması ile ilgili analizlerin yapılmasıı sağlanır. Düzeltici ve önleyici faaliyetlerin başlatılabilmesi için bir bilgi kaynağı oluşturulur.
  • Akredite edilen laboratuvarların diğer akredite kuruluşlarla Taşeron laboratuvarların seçimi, Laboratuvarlararası Karşılaştırma-Uluslararası Yeterlilik Deneylerine katılım faaliyetleri ile işbirliği , bilgi ve tecrübenin karşılıklı paylaşımı sağlanır.

ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

Bilgi, kuruluşunuzun faaliyetleri, hatta belki devamı için büyük önem taşır. ISO/IEC 27001 sertifikasyonu, değerli bilgi varlıklarınızı yönetmenize ve korumanıza yardımcı olur.


ISO/IEC 27001, Bilgi Güvenliği Yönetimi Sistemi (ISMS) gereksinimlerini tanımlayan tek uluslararası denetlenebilir standarttır. Yeterli ve orantılı güvenlik denetimleri seçilmesini sağlamak için tasarlanmıştır.


Kimi ilgilendirir?

ISO/IEC 27001, dünyanın hangi bölgesinden veya hangi sektörden olursa olsun büyük küçük tüm kuruluşlara uygundur. Bu standart, finans, sağlık, kamu ve BT sektörleri gibi bilginin korunmasının büyük öneme sahip olduğu alanlarda özellikle gereklidir.


ISO/IEC 27001, BT taşeron şirketleri gibi bilgiyi başkaları adına yöneten kuruluşlar için de oldukça etkilidir: müşterilere bilgilerinin koruma altında olduğu güvencesini vermek için kullanılabilir.


Bilgi Güvenliği Yönetimi Sisteminizin ISO/IEC 27001 ile belgelenmesinin kuruluşunuza şöyle yararları olur:

  • İç denetimlerinizin bağımsız bir şekilde sağlandığını gösterir ve kurumsal yönetişim ve iş devamlılığı gereksinimlerini karşılar
  • Geçerli yasa ve düzenlemelere uygun davranıldığını bağımsız bir şekilde gösterir
  • Sözleşmeden doğan gereklilikleri karşılayarak ve müşterilerinize bilgilerinin güvenliğine gösterdiğiniz özeni göstererek bir rekabet avantajı sağlar
  • Bilgi güvenliği işlemleriniz, prosedürleriniz ve belgeleriniz biçimlendirilirken kurumsal risklerinizin gerektiği gibi tanımlandığını, değerlendirildiğini ve yönetildiğini bağımsız bir şekilde doğrular
  • Düzenli değerlendirme işlemi performansınızı sürekli izlemenize ve geliştirmenize yardımcı olur

Not: ISO/IEC 27001'e veya ISO/IEC 27002 Uygulama Tüzüğü standardındaki önerilere uymakla yetinen kuruluşlar bu yararları sağlayamaz.

REACH

Öncelikle, Avrupa'ya ihraç ettiğiniz ve REACH Sistemi kapsamında olan bütün maddelerin ve müstahzarların bir envanterini çıkarın. Envanterinizdeki maddelerin ve kullanımlarının REACH sistemine kayıttan muaf olup olmadığını öğrenmek için Avrupa Kimyasallar Ajansı'nın elektronik ağ sayfasını kontrol edin.

Kendi halinde veya müstahzar içinde olan maddeler için Avrupa'daki her bir ithalatçı başına düşen yaklaşık ihracat miktarınızı tespit edin.

Eğer envanterinizdeki bir kimyasal madde AB'ye yılda 1 tondan fazla ithal ediliyorsa ihracatınızın kesintiye uğramaması için bu ürünün AB'deki ithalatçısı veya Tek Temsilciniz aracılığıyla ön kaydının ve/veya kaydının yapılması gerekiyor.

Düzenleme ile ilgili bilgi edinmek için Avrupa Kimyasallar Ajansının elektronik ağ adresine başvurun ve REACH'in getirdiği yükümlülüklerle ilgili kılavuzları inceleyin.
AB'deki ithalatçılarınız veya Tek Temsilciniz için veri ve bilgi hazırlayın.

KAYIT İÇİN HANGİ BİLGİLER GEREKİYOR?

REACH Düzenlemesi, imal edilmiş kimyasallar veya ithal edilen ürünler için madde özelliklerine ve miktar aralıklarına göre farklı bilgi gereksinimlerini ortaya koymaktadır. (ör. tehlikeli maddelerde kullanım şartları ve maruz kalma bilgileri)

Kimyasal bir maddenin tehlike bilgileri, yeni oluşturulacak ve tüm kayıtlı firmaların yer alacağı Madde Bilgileri Değişim Forumunda paylaşılacaktır.

Bu kapsamda, eğer bir firma başka bir firmaya ait verileri kullanırsa, veri sahibi bu durumun tazminini talep edebilir.

Yeni verilerin üretilmesi amacıyla omurgalı hayvanlar üzerinde yapılması düşünülen testlerin Avrupa Kimyasallar Ajansının izni olmaksızın yapılması mümkün olmayacaktır.

FİRMAM DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN NEREYE GİDEBİLİR?

Avrupa Kimyasallar Ajansının elektronik ağ sayfasındaki "REACH Hakkında" adlı bölüm REACH Düzenlemesi hakkında genel açıklamalar sunuyor.

Söz konusu sayfada ayrıca:

  • İthalatçıların ve Tek Temsilcilerin sorumluluklarını ve bunları nasıl yerine getireceklerini öğrenmelerine yardım edecek bir yönlendirme aracı ("Navigator")
  • REACH hükümlerine dair kapsamlı bir kılavuz
  • REACH alanında kullanılacak bilgi teknolojileri araçları ve bunların kullanım şekilleri hakkında açıklamalar
  • Sıkça Sorulan Sorular' bölümü yer almaktadır.

Eğer yönlendirme aracı, kılavuz belgeler veya 'Sıkça Sorulan Sorular' bölümü aracılığıyla yeterli bilgiye ulaşamıyorsanız şu birimlere danışabilirsiniz:

Bağlantılı olduğunuz AB'deki ithalatçılar: Sektörlere özgü konularda bilgi edinmek için iyi kaynaklardır.
AB'deki ithalatçınızın ya da Tek Temsilcinizin bağlı olduğu ülkenin REACH Ulusal Yardım Masası

Avrupa Kimyasallar Ajansının REACH yardım masası size şu konularda yol gösterecektir:

  • Maddelerin kaydına ilişkin sorular
  • IUCLID veri tabanı aracı ile ilgili bilgiler
  • Üçüncü ülkelerdeki firmalara tavsiyeler

Avrupa Kimyasallar Ajansının elektronik ağ adresi: http://ec.europa.eu/echa/

REACH AVRUPA BİRLİĞİ DIŞINDAKİFİRMALARI ETKİLEYECEK Mİ?

Hayır - ancak siz veya müşterileriniz AB üyesi 27 ülkeden herhangi birine şu ürünleri ihraç ediyorsanız etkilenebilirsiniz:

  • kimyasal maddeler (ör. temel kimyasallar, özel kimyasallar, metaller, kimyasal işleme tabi olmuş doğal maddeler)
  • veya kimyasal maddelerin karışımları ("müstahzarlar") (ör. temizlik ürünleri, formüle edilmiş kimyasallar, boyalar, motor yağları)
  • veya mahfazalardaki maddeler veya müstahzarlar (ör. yazıcı kartuşları)
  • veya kullanım sırasında amaçlı salınımı gerçekleşen maddeler içeren eşyalar (ör. kokulu mumlardaki koku veren maddeler)
  • veya "çok yüksek risk taşıyan maddeler" aday listesine dahil bir maddeler. Bu listeye 2008 sonbaharından itibaren Avrupa Kimyasallar Ajansının internet adresinden ulaşılabilecektir.

AB üyesi 27 ülke dışında kalan ancak Avrupa Ekonomik Alanına dahil olan İzlanda, Liechtenstein ve Norveç de ulusal mevzuatlarını REACH'e uyumlu hale getirmeyi planlamaktadırlar. Bu nedenle bu ülkelere yapılacak ihracatta da aynı şartların sağlanması gerekmektedir.

İthal edilen mallarda REACH yükümlülükleri AB'deki ithalatçılar tarafından karşılanmalıdır. İthalatçılar kayıt için gerekli olan tehlike ve güvenli kullanım bilgileri hususunda üçüncü ülkelerdeki tedarikçilerin beyanlarına itimat edeceklerdir.

Eğer firmanız AB'deki ithalatçınız yerine kayıt işlemlerini kendisi yürütmeyi tercih ederse, REACH Düzenlemesi, üçüncü ülke üreticilerine Avrupa Birliği'nde kurulmuş olan bir firmayı Tek Temsilci olarak atama imkanı vermektedir. Tek Temsilci, temsil ettiği ihracatçının adına kendi halindeki maddelerin, müstahzarların veya eşyaların kaydını yapacaktır.

AB'DE KİMYASALLARIN YÖNETİMİNDE NELER DEĞİŞTİ?

REACH, Avrupa Topluluğundaki herhangi bir firma tarafından yılda 1 tonun üzerinde Avrupa'da üretilen veya Avrupa'ya ithal edilen kimyasal maddeler veya müstahzarlar için bazı istisnalar olmak şartıyla Avrupa Kimyasallar Ajansına kayıt olma zorunluluğu getirmektedir. Zorunluluk bazı durumlarda eşya içindeki maddelere de uygulanmaktadır. Kayıt olmamak bir firmanın bir daha bu maddelerin üretimini veya ithalatını yapma iznine sahip olamaması anlamına gelmektedir.

REACH, ayrıca tedarik zinciri irtibatları konusunda birtakım değişiklikler getirmektedir. Bu kapsamda yeni bir Güvenlik Bilgi Formu formatı, Güvenlik Bilgi Formu gerektirmeyen maddeler için güvenli kullanım bilgileri hakkında iletişim ve yüksek risk taşıyan maddeler içeren eşyalar için yeni bilgi yükümlülükleri alanında değişiklikler yapılmıştır.

REACH SİSTEMİNDEKİ ÖNEMLİ TARİHLER HANGİLERİ?

1 Haziran - 1 Aralık 2008 tarihleri arasında Avrupa Kimyasallar Ajansına ön-kayıt yaptırmak için AB'deki üreticilerin ve ithalatçıların mevcut kimyasallarına dair sınırlı bilgiler sağlamaları gerekmektedir. Ön-kayıt, maddelere ve miktar aralığına bağlı olarak firmalara genişletilmiş kayıt sürelerinden (2010, 2013&2018) yararlanma imkanı verecektir.

Eğer AB'deki ithalatçısı veya Tek Temsilcisi ön-kayıt tarihini geçiren firmalar ise, genişletilmiş kayıt sürelerinden yararlanamayacak ve maddeyi AB pazarına yeniden sürmeden önce daha kapsamlı bilgi ve belgeleri gerektirmekte olan asıl kayıt işlemlerini yaptırmak zorunda kalacaktır.

Ön-kayıt yaptırılmayan ancak 1 Aralık 2008 tarihinden sonra (ön-kayıt için son tarih) AB'ye ilk kez ithal edilecek mallarda eğer ön-kayıt için gereken bilgiler AB'ye ilk ithalat tarihinden itibaren 6 ay içinde ve ilgili son kayıt tarihinden 12 ay öncesini geçmemek kaydıyla sağlanırsa dağıtılmış kayıt tarihlerinden yararlanılabilecektir.

Kayıt şartları ve bunları nasıl sağlanacağı Avrupa Kimyasallar Ajansının internet adresindeki REACH kılavuzu belgelerinde ayrıntılarıyla açıklanmaktadır.

JCI AKREDİTASYONU

Joint Commission’ın bir alt kuruluşu olan JCI tarafından, sağlık kuruluşunun hasta bakımının kalitesini iyileştirmek, güvenli bir çevre sağlamak ve hastalara/çalışanlara yönelik riskleri azaltmak için tasarlanmış bir dizi standardı karşılayıp karşılamadığının değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi sürecidir.

JCI AKREDİTASYONU

I)Bakıma Ulaşım ve Bakımın Sürekliliği
II)Hasta Hakları
III)Hastaların Değerlendirilmesi
IV)Hasta Bakımı
V)Hasta ve Yakınlarının Eğitimi
VI)Kalite İyileştirme ve Hasta Güvenliği
VII)Enfeksiyonların Önlenmesi ve Kontrolü
VIII)Yönetim, Liderlik ve Yönlendirme
IX)Tesis Yönetimi ve Güvenliği
X)Çalışanların Niteliği ve Eğitimi
XI)Bilgi Yönetimi
XII)Hasta Güvenliği

Kalite Yönetim Sisteminin Genel/Dokümantasyon Şartları

1)Dokümantasyon planının hazırlanması (ISO+JCI)
2)Dokümantasyon sisteminin belirlenmesi ve kontrol yöntemlerinin saptanması ve tanımlanması (ISO+JCI)
3)Kayıtların kontrolü (ISO+JCI)
4)Bilgi yönetim planı (JCI)
5)Hasta kayıtları (ISO +JCI)
6)Kalite El kitabı (ISO)

Yönetim Sorumluluğu

1)Organizasyon şeması (ISO+JCI)
2)Misyon, vizyon ve kalite politikalarının belirlenmesi (ISO+JCI)
3)Kanun ve mevzuatlara uyulduğunun belgelenmesi (ISO+JCI)
4)Yönetim gözden geçirme (ISO)
5)Üst yönetimin kalite yönetim sistemine kaynak ayırması (ISO+JCI)
6)Kurum içi iletişim (ISO)

Ürün Gerçekleştirme

1)Hasta kabul süreci ve kriterleri (Acil servis, yoğun bakım/özelleşmiş servisler) (JCI)
2)Bakımın sürekliliğinin sağlanması (Tıbbi kayıtlara ulaşabilme,tanısal/tedavi birimlerinde koordinasyon vs.) (JCI)
3)Kurum içi hasta transfer süreci (JCI)
4)Taburculuk özeti (Epikriz) (JCI)
5)Kurum dışı hasta transfer süreci (JCI)
6)Hasta hakları (ISO+JCI)
7)Hasta ve yakınlarının bilgilendirilmesi (ISO+JCI)
8)Hasta ve yakınlarının onayının alınması (ISO+JCI)
9)Hasta mahremiyeti ve mülkiyeti (ISO+JCI)
10)Hasta değerlendirme kriterleri (süre, içerik vs.) (JCI)
11)Hasta değerlendirme bulguları ve bunların kayıt altına alınması (JCI)
12)Laboratuar güvenlik programı (ISO+JCI)
13)Laboratuar kalite kontrol programı (ISO+JCI)
14)Radyasyon güvenlik programı (ISO+JCI)
15)Radyoloji kalite kontrol programı (ISO+JCI)
16)Tanısal cihazlar yönetim programı (Cihaz seçimi, alımı, envanteri, bakımı, kalibrasyonu vs.) (ISO+JCI)
17)Hasta bakım planları ve kayıt altına alınması (JCI)
18)Klinik uygulama kılavuzları (JCI)
19)Yüksek riskli hasta bakımı (JCI)
20)Anestezi öncesi / anestezi sırasında / anestezi sonrasında değerlendirme (JCI)
21)Cerrahi bakım planı ve kayıt altına alınması (JCI)
22)İlaç yönetimi (JCI)
23)İlaçların depolanması (ISO+JCI)
24)Besinlerin hazırlanması, saklanması, taşınması ve dağıtımı (ISO+JCI)
25)Ağrı yönetimi (JCI)
26)Hasta ve yakınlarının eğitimi (ISO+JCI)
27)Tasarım ve geliştirme (planlama, girdiler, çıktılar, gözden geçirme, doğrulama, geçerli kılma) (ISO)
28)Satın alma süreci, tedarikçi seçme ve değerlendirme (ISO)

ISO-JCI Karşılaştırmasına Genel Bakış

- Yönetim gözden geçirme zorunluluğu, üst yönetimde kalite yönetim sistemi farkındalığını ve bilincini pekiştirmektedir.
- Tasarım ve geliştirme süreci, zaten varolan ve sürekli yapılan tasarlama, yenileme, yeniden düzenleme faaliyetlerini daha disiplinli ve bilinçli olarak planlama, sürdürme ve sonuçlandırma olanağı sağlamaktadır.
- Müşteri (hasta) memnuniyetine vurgusu, sağlık hizmeti sunumundaki esas hedefle örtüşmektedir.
- Uygun olmayan hizmetin kontrolü, düzeltici / önleyici faaliyetler, kalite iyileştirme çabalarını olumlu yönde etkilemektedir.
- İzleme ve ölçme cihazlarının kontrolüne verilen önem, tıbbi cihaz kalibrasyonunun sağlık hizmeti sunumundaki önemi ile örtüşmektedir.
- İç denetimlerin zorunluluğu, süreçlerin sahada bizzat izlenmesine olanak sağlamaktadır.
- JCI, hasta ve hasta güvenliği odaklı yaklaşımı ile sağlık sistemleri ile daha uyumludur.
- Hekimler ve diğer sağlık çalışanlarına açık bir vurgusu bulunmaktadır.
- Tıbbi kayıtların önemi her aşamada vurgulanmaktadır. Hekimlik uygulamalarında ciddi bir eksik olan kayıt altına almayı disipline etmektedir.
- Bilgi yönetimi ve bilgi güvenliğine verdiği önem bilgisayar ortamında tutulan kayıtların güvenliğine dikkat çekmektedir.
- Hasta haklarına verilen önem, sağlık çalışanlarında bilincin oluşturulmasını sağlamaktadır.
- Ağrı yönetimine verilen önem klinik uygulamada zorluklara neden olmakla birlikte, ciddi bir eksiğimizi de ortaya çıkarmaktadır.
-Hasta güvenliği maddeleri, hizmet sunumunu standart sunumdan çok farklı bir
boyuta taşımaktadır.
- Acil servislerde onam belgesi alınması pratikte çok güç olmaktadır.

-Hekimlerin yetkilendirilmesi süreci Türk sağlık mevzuatı ile uyumlu değildir.

- Hekim performans değerlendirmesi, uygulaması oldukça zor bir süreçtir.

-

OHSAS 18001 ve OHSAS 18002 Nedir?

Müşterilerin ve tüketicilerin, ürün ve hizmet almakta oldukları kuruluşlardan olan beklentileri giderek artış göstermektedir. Artık sadece kaliteli ürün veya hizmet sunmak yetmemekte, bunun yanı sıra kuruluşlardan sosyal sorumluluklarını da yerine getirmeleri beklenmektedir.

Bu beklentiler, klasik "kalite" tanımlarının da geçerliliğini yitirmesine sebep olmuş; tanımlarda, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ifadeler geçmeye başlamış ve tanım, sosyal sorumlulukların eklenmesi ile birlikte genişletilmiştir. Artık "kalite" denilince, kuruluşların iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuata ne derece uygun olduğu, ilgili taraflar için güvenli ve sağlıklı çalışma ortamını oluşturup oluşturmadığı ve bu ortamı sürekli iyileştirip iyileştirmediği de sorgulanmaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi'nin uygulanması, ister üretim sektörü isterse hizmet sektörü olsun, büyük küçük her kuruluş için artık yasal bir gerekliliktir. OHSAS 18001, bu zorunluluğu yerine getirmenize yardımcı olacak uluslararası platformda kabul gören bir yönetim sistemi serisidir.

Değişen kanunlara adapte olmak ve riskleri minimize etmek için İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi iyi bir araçtır. İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamının geliştirilmesine ve sürekli iyileştirilmesine yardımcı olur. Risk analizine dayalı bir yönetim sistemidir. Amacı; sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının yönetilmesi, kanunlara ve yönetmeliklere uygunluğun sağlanmasıdır.

Kuruluş, belgelendirme işlemi ile aşağıdakileri sağlayabilecektir:

  • İşçi sağlığında iyileşme
  • Ölüm ve yaralanmalarda azalma
  • Hasarlı kazalarda ve hastalıklarda azalma
  • Üretim kaybında azalma
  • Verimlilik artışı
  • Riskin azaltılması
  • Çalışanların motivasyonunun ve katılımının artması
  • Kuruluş imajının güçlenmesi
  • Rekabet üstünlüğünün sağlanması
  • Yasal gerekliliklere uygunluğun sağlanması ve sürdürülmesi

ATABERK, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi kurmada size etkin ve tarafsız bir belgelendirme hizmeti sunmaktadır.

OHSAS 18001 ve OHSAS 18002 Nedir?


Occupational Health and Safety Assessment Series ifadesinin baş harflerinin bir araya getirilmesi ile kısaltılan OHSAS, Britanya Standartları Enstitüsü (BSI) tarafından 1999 yılında yayınlanmış ve OHSAS 18001 olarak adlandırılmıştır.

OHSAS 18001, bir kuruluşun İşçi Sağlığı ve Güvenliği risklerini kontrol etmesi ve İSG konusunda performansını iyileştirmesini sağlamak için, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi şartlarını kapsar. Kuruluşların, sağlık ve güvenlik yükümlülüklerini etkin bir şekilde yerine getirmelerini sağlayan bir şartname niteliğindedir.

OHSAS 18002, OHSAS 18001'in gerekliliklerini açıklayan bir uygulama rehberidir.

İş Kazalarında Maliyetler
Herhangi bir iş kazasında, görünen maliyetler yanında gizli maliyetler de söz konusudur. Gizli maliyetler genellikle kuruluşlar tarafından göz ardı edilir. Oysa kuruluşa yüklediği maliyetler görünen maliyetlerden çok daha fazladır.
Görünen Maliyetler (%30)

  • Tedavi harcamaları
  • Günlük ücret
  • Kaza sonucu ödenen tazminatlar
  • Dava giderleri
  • Kazada zarar gören tesisin onarımı
  • Gizli Maliyetler (%70)
  • Yerine geçen çalışanın öğrenim süresi
  • Verim kaybı, çalışanların moralinin azalması ve zaman kaybı
  • Fazla mesai
  • Tesisteki hasar
  • Yöneticilerin harcadıkları zaman
  • Soruşturma nedeniyle zaman kaybı
  • Prestij kaybı

OHSAS 18001'in Maddeleri


4.1 Genel Şartlar


Kuruluş, bu şartnamede yer alan şartları karşılayacak biçimde bir İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Yönetim Sistemi kurup sürdürmelidir.

4.2. İSİG Politikası


Kuruluşun en üst makamı tarafından onaylanmış bir İSİG politikası olmalıdır.

4.3. Planlama


Tehlikelerin saptanması, risklerin belirlenmesi ve gerekli önlemlerinin alınması için prosedürler oluşturulmalı ve işlemler belirlenmelidir. Kuruluşun yerine getirmekle yükümlü olduğu yasal şartları nasıl karşılayacağı bir prosedürle açıklanmalıdır. Her düzey ve faaliyet için İSİG hedefleri belirlenmelidir. Hedefleri yakalamak için bir İSİG Yönetim Programı hazırlanmalıdır.

4.4. Uygulama ve İşletim


İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda en büyük sorumluluk üsk yönetimindir. Kuruluşta iki yönlü iletişim sağlanmalıdır. Risk altındaki her personel İSİG çalışmalarına katılmalıdır. İSİG çalışmaları kayıt edilmelidir. Kuruluş, kontrol ve önlemleri alınması gereken yerlerdeki risklerle ilgili uygulama ve faaliyetleri tanımlamalıdır. Kuruluş, acil durumlara hazırlık ve harekete geçme için planlara sahip olmalıdır.

4.5. Kontrol Etme ve Düzeltici Faaliyetler


İSİG performansı düzenli bir şekilde izlenmeli ve ölçülmelidir. Gerektiğinde düzeltici ve önleyici faaliyetler uygulanmalıdır. Önerilen tüm önleyici ve düzeltici faaliyetler uygulamaya geçmeden önce risk değerlendirme yöntemi ile incelenmelidir. Tüm kayıtlar belirli süre korunarak saklanmalıdır. İSİG yönetim sistemi belirli aralıklarla iç tetkike tabi tutulmalıdır.

4.6. Yönetimin Gözden Geçirmesi


Kuruluşun üst yönetimi İSİG sistemini belirli aralarla gözden geçirerek uygunluk, yeterlik ve etkinliğinin devamını sağlamalıdır.

OHSAS 18001 İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi Kurma Adımları:

1. Mevcut durum tespiti yapılmalıdır.
İşlerle ilgili tehlikelerin belirlenmesi ve tehlikeleri için risk analizi yapılması.

Kanuni ve diğer gerekliliklere karşı durum tespiti.
Mevcut iş sağlığı ve iş güvenliği kontrolleri/uygulamaları.
Geçmişte yaşanan iş kazaları ve mesleki hastalıkların belirlenmesi.

2. Riski yüksek konuları adresleyen bir iş sağlığı ve güvenliği politikası hazırlanmalıdır.
3. Kabul edilemeyecek seviyedeki risklerle ilgili hedef ve bu hedeflere yönelik bir iş sağlığı ve güvenliği yönetim programı hazırlanmalıdır.
4. Kabul edilebilir seviyenin üstündeki riskleri kontrol altına alacak iş yöntemleri belirlenmelidir.
5. Olabilecek acil durumlar, önlemler ve olması durumunda yapılması gerekenler belirlenmelidir. (Acil durum prosedür ve planları hazırlanmalıdır.)
6. İzleme ve ölçüm faaliyetleri belirlenmeli ve gerçekleştirilmelidir.
7. Sistem işletilerek standardın gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığı, uygulanıp uygulanmadığı ve etkinliği iç tetkiklerle sorgulanmalıdır.
8. Sistem performansı Yönetim tarafından gözden geçirilmelidir ve eksiklikler tespit edilerek iyileştirme planları yapılmalıdır.
9. Bütün bu faaliyetler kayıt altına alınmalıdır.

OHSAS 18001 BELGELENDİRMESİ İŞ GÜVENLİĞİ GEREKLERİ

  • İş Kazalarının Kontrolü ve İlkyardım ,
  • Yangın Sistemleri ve Acil Durumlar,
  • Tehlikeli/ Zararlı Maddeler,
  • Ergonomi,
  • Kişisel Koruyucular,
  • Makina ve Elektrik Güvenlikleri,
  • Yapısal Güvenlik,
  • İş Kazaları Analiz Teknikleri ve Sınıflandırmaları,
  • Emniyetli Çalışma Ortamı Oluşturulması,
  • Çalışma İzni Prosedürleri,
  • Emniyetsiz Hareketlerin Gözlenmesi ve Rapor Edilmesi,
  • Kimyasal/ Zararlı Maddelerin Emniyetli Kullanımı ve Stoklanması,
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Programının Oluşturulması

SİSTEM GELİŞTİRME GEREKLERİ

  • Politika Belirleme,
  • Risk Analizi ve Sistem Kontrolü,
  • Eğitim ve Bilinçlendirme,
  • Model Seçimi, Geliştirilmesi ve kontrolü,
  • Dokümantasyon,
  • İç Denetimler,
  • Risk Analizi (Hukuki ve Teknik),
  • Yatırım Gereklerinin Tespiti (Kişisel Koruyucu Ekipman Tipleri, Yangın Sistemleri vs.)
  • Eğitim Programları, Tipi, İçeriği ve Frekanslarının Belirlenmesi

ce İŞARETLEME

CE İŞARETİ NEDİR?

CE işareti bir anlamda ürünün pasaportu işlevini görmekte ve bu işareti taşıyan bir malın teknik anlamdaki serbest dolaşımını sağlamaktadır. Bu işaret; ilgili ürünün üretim amaçlarına ve kullanım kurallarına uygun kullanıldığı taktirde insan, çevre ve tüketiciye zarar vermeye c eğinin ve aynı zamanda birlikte çalışması öngörülen diğer ürünler üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacağının kanıtıdır.

CE İŞARETİ ZORUNLUMUDUR?

CE işareti, Avrupa Birliği'nin uyulması mecburi olan yeni yaklaşım direktifleri kapsamında yer alan ürünlere yerleştirilen bir güvenlik işareti olduğu için, söz konusu mevzuat kapsamına giren ve AB ekonomik alanında üye ülkelere arz edilecek ürünlerin bu işareti taşıması zorunludur. CE işareti taşıması gerektiği halde taşımayan ürünlerin AB üyesi ülkelere ihracatı mümkün değildir.
ÜRÜNÜME CE İŞARETİ VURMAK İÇİN NE YAPMALIYIM?

CE İŞARETİNDE GEÇEN ÖNEMLİ TANIMLAR NELERDİR?

Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu: Yönetmelik hükümlerine uygunluğunun test edilmesi,
muayene edilmesi ve/veya belgelendirilmesine ilişkin her türlü faaliyeti,gerçekleştiren kuruluşu.
Onaylanmış Kuruluş: Test, muayene ve/veya belgelendirme kuruluşları arasından, 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik
Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun ve 2001/3531 sayılı Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ile
Onaylanmış Kuruluşlara Dair Yönetmelik ile bu Yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde uygunluk değerlendirme
faaliyetinde bulunmak üzere, Bakanlık tarafından belirlenerek yetkilendirilen ve Bakanlığa karşı sorumlu olan özel veya
kamu kuruluşunu,
Teknik Dosya: Ürünün, ilgili teknik düzenlemenin gereklerine uygun olarak üretildiğini gösteren rapor ve belgelerin
bulunduğu ve tasarım, üretim ve ürünün işleyişi aşamalarından bir veya birkaçını içeren dosyayı,
Uyumlaştırılmış Avrupa Standardı: Avrupa Birliği Komisyonunun talimatı üzerine bir Avrupa Standardizasyon
Kuruluşu tarafından hazırlanan ve Avrupa Toplulukları Resmi Gazetesinde yayımlanan standardı,
Uygunluk Beyanı:İmalatçının ürünü ile ilgili olan yönetmelik gereklerine uygun üretim yaptığının bir beyanıdır.
Uygunluk beyanını imalatçı ilgili yönetmelikde belirtilen formatda kendi düzenler.

TÜRKİYE'DE CE İŞARETİ KULLANIMI İLE İLGİLİ MEVCUT HUKUKİ DURUM NEDİR?

Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliğini tesis eden 1/95 ve 29/97 sayılı Ortaklık Konseyi Kararları (OKK), Avrupa Birliği teknik mevzuatının hukuk sistemimize dahil edilmesi ve bunların uygulama koşul ve kurallarını belirlemiştir. Dış Ticaret Müsteşarlığının koordinasyonunda yürütülen çalışmalar neticesinde söz konusu Topluluk mevzuatını uyumlaştıracak ola n kamu kuruluşları ilgili Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiştir.
Uyumu yapılan teknik mevzuatın hukuki altyapısını oluşturmak üzere, 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun, 11 Temmuz 2001/24459 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmış olup, 11 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Çerçeve kanun olarak da bilinen bahse konu mevzuata istinaden hazırlanan "Uygunluk Değerlendirme ve Kuruluşları ile Onaylanmış Kuruluşlara Dair Yönetmelik", "CE Uygunluk İşaretinin Ürüne İliştirilmesine ve Kullanılmasına Dair Yönetmelik" ve "Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yö netmelik" 17 Ocak 2002/24643 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak 11 Ocak 2002 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

TÜRKİYE DE ONAYLANMIŞ KURULUŞ VAR MIDIR?

Türkiyedeki onaylanmış kuruluşlara http://europa.eu.int/comm/enterprise/rtte/nb.htm http://europa.eu.int/eur-lex/en/search.html http://europa.eu.int/comm/enterprise/newapproach/legislation/nb adreslerinden ulaşılabilmektedir.

2-YÖNETMELİKLER


CE İŞARETİ GEREKTİREN YÖNETMELİKLER NELERDİR ?

CE işareti kullanımını gerektiren Yeni Yaklaşım Direktifleri ekli dosyada açıklanmıştır.
Söz konusu direktiflerin orijinal metnine www.newapproach.org/Directives/DirectiveList.asp internet adresinden ulaşılabilmektedir.
CE uygunluk işaretinin kullanımını öngören direktiflerin ifade ettiği temel güvenlik gereklerinin yerine getirilebilmesi için ihtiyaç duyulan standartlara aşağıdaki internet adreslerinden ulaşılabilmektedir.

http://www.tse.org.tr/Turkish/ab/direktif.asp
www.europa.eu.int/comm/enterprise/newapproach/standardization/harmstds/reflist.html http://www.newapproach.org/Directives/DirectiveList.asp

3-YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ VE G İŞARETİ

89/106/EEC YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ TEKNİK ŞARTNAMELERİ VE G İŞARETİ NEDİR?

TEKNİK ŞARTNAMELER

1-UYUMLAŞTIRILMIŞ STANDARTLAR
Uyumlaştırılmış standart, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği'nde verilen tanımıyla Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nin C serisinde yayımlanan 89/106/EEC Direktifi kapsamında uyumlaştırılmış standartlara paralel olarak hazırlanan standart numaraları, bu Yönetmeliğin uygulanmasını teminen Bakanlık tarafından Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Standartlarını ifade etmektedir.
Uyumlaştırılmış standartlar, ürünün kullanım amacına uygunluğunun tespitini amaçlar. Üreticinin, gerek ürün ve gerekse mevzuat ile ilgili tüm bilgi ihtiyacını karşılar. Bir uyumlaştırılmış standart yayımlandıktan sonra, ürünün piyasaya arzı CE işareti taşımasına bağlıdır
Bu güne kadar AB Resmi Gazetesinde yayımlanmış olup TSE tarafından Türk Standardı haline gelen standartlara aşağıdaki Tebliğ eklerinde ulaşılabilir;

1. Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (89/106/EEC) Kapsamında, Uygulanacak Teknik Şartnamelerin Yayımlanmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: TAU/2004 - 003) R.G. 23.06.2004 - 25501

2. Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (89/106/EEC) Kapsamında, Uygulanacak Teknik Şartnamelerin Yayımlanması Hakkında Tebliğin Değiştirilmesine Dair Tebliğ (Tebliğ No: YİG-15/2006-1) R.G. 23.03.2006 - 26117
Ayrıca, halen CEN tarafından hazırlanmasına devam edilenlerin ilerleme durumlarına ilişkin bilgi CEN'in web sitesindeki http://www.cenorm.be/cenorm/businessdomains//businessdomains/construction/index.asp adresinden elde edilebilir.
Örnek :TS EN 40-5 Aydınlatma Direkleri-Çelik, TS EN 40-6 Aydınlatma Direkleri-Alüminyum

2-ULUSAL STANDARTLAR-G İŞARETİ

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ürünlere CE işaretinin iliştirilmesini öngörmesine rağmen, bu şart ancak ürün hakkında bir uyumlaştırılmış teknik şartname (uyumlaştırılmış standart veya Avrupa teknik onayı) olmasına bağlıdır. Bunların olmaması halinde ise Yönetmelik 7nci Madde'de öngörülen şartlarda uygulanabilen ulusal mevzuat geçerlidir. Buna göre, ülkemizde daha evvel yürürlüğe konulmuş ulusal mecburi standartlar geçerlidir.
Ulusal standart, ulusal standardizasyon kuruluşları tarafından kabul edilen ve herkes tarafından temin edilebilen standardı, yani Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan standartları ifade etmektedir.
Yapı malzemeleri alanındaki ulusal standartların Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında değerlendirilebilmesi amacıyla belirli bir düzenlemeye tabi tutulması düşünülmektedir. Bu amaçla "Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (89/106/EEC) Kapsamında Olup CE İşareti Taşıması Mecburi Olmayan Yapı Malzemelerinin Tâbi Olacakları Ulusal Düzenlemeler Hakkında Taslak Tebliğ" oluşturulmuştur.
Ayrıca, bu standartlara ilişkin daha detaylı bilgilere www.tse.org.tr adresinden ulaşılabilir.
Örnek:TS 103 Asfalt Çatı Örtülerinde Kullanılan Astar,TS 21 Çimento-Beyax Portland

3-AVRUPA TEKNİK ONAYI

Avrupa Teknik Onayı (ETA), Yapı Malzemeleri Yönetmeliği'nde verilen tanıma göre, tabi olduğu bir uyumlaştırılmış AB standardı ve/veya ulusal standart bulunmayan yada AB Komisyonu tarafından standart hazırlanması öngörülmeyen malzemelere ilişkin olarak, Açıklayıcı Dokümanlar çerçevesinde, Avrupa Teknik Onay Organizasyonu'nca (EOTA) oluşturulan ortak esaslara göre, bunlar yok ise Açıklayıcı Dokümanlar dikkate alınarak verilen kullanıma uygunluk belgesini ifade eder.

Teknik onay kuruluşları tarafından verilen ama her halükarda verilmeden önce uygun görüşü alınan Avrupa Teknik Onay Organizasyonu (EOTA), Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde Avrupa Teknik Onayı vermek üzere görevlendirilmiş kuruluşların oluşturdukları teşkilattır.

Avrupa Teknik Onayı Ortak Esasları (ETAG), bir malzeme veya malzeme grubuna ilişkin AB Yapı Daimi Komitesi'nce, Açıklayıcı Dokümanlar çerçevesinde belirlenen ortak esasları ifade eder. Herhangi bir ürüne uygulanacak ETAG'ın olması halinde Teknik onay kuruluşu tarafından ETA doğrudan verilir. ETAG'ın olmaması halinde EOTA'dan bir mutabakat zaptı (CUAP) alınması gerekir.

Avrupa Teknik Onayları ile ilgili hükümler 23.06.2004 tarihli ve 25501 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (89/106/EEC) Kapsamında, Avrupa Teknik Onayı İçin Ortak Usul ve Genel Formata Dair Tebliğ (Tebliğ No: TAU/2004 - 004)" ortaya konmuştur.
Mevcut ETAG'ların metinleri, verilmiş ETA'ların neler olduğu ve EOTA üyeleri hakkında bilgi almak için www.eota.be adresinden istifade edilebilir.
Örnek:ETAG Dökümanı olan ETAG 001-1 Betonda Kullanılan Metal Saplamalar,ETAG 018-1 Yangın Koruyucu Ürünler

89/106/EEC YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ İÇİN ULUSAL ONAYLI KURULUŞLAR KİMLERDİR?
1-Onaylı Kuruluş No:1783 Türk Standartları Enstitüsü
2- Onaylı Kuruluş No:1784 Kalıte ve Çevre Kurulu İktisadi İşletmesi

4-HİZMETLERİMİZ

DANIŞMANLIK FİRMAMIZ SİZE HANGİ KONULARDA DESTEK VEREBİLİR?

1-ATABERK DANIŞMANLIK Web adresinden ulaşılan "CE Talep Formun" daki ve/veya firmalarla yüze yüz yapılan görüşmelerdeki bilgiler esas alınarak ön inceleme gerçekleştirilir.
2-Ön incelemedeki bilgiler ışıgında izlenecek yol haritası firmaya bildirilir.
3-Firmanın oluru alındığı takdirde oluşturulacak faaliyet planı çerçevesinde CE çalışmaları gerçekleştirilir.
4-Ürününüzle ilgili gerekli test ve deneyler için "Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu "veya Kuruluşları önerilir.
5-Ürününüzün yol haritasında "Onaylı Kuruluş" gerekliliği varsa ulusal ve uluslar arası kuruluşlar önerilir, firma talep ederse kuruluşlarla gerekli bağlantılar sağlanır.

YÖNETMELİKLER

 

Ürün Adı

İlgili Avrupa
Birliği
Direktif Adı

AB Direktif No/
TC. Yönetmelik Metni

 Uyumdan
Sorumlu
 Kuruluşlar

İlgili Türk Standardları

Resmi Gazete Tarih ve Sayısı

Yürürlük Tarihi

1.Alçak gerilim cihazları

Low voltage equipment

(73/23/EEC)/
Belirli Gerilim Sınırları Dahilinde Kullanılmak Üzere Tasarlanmış Elektrikli Teçhizat İle İlgili Yönetmelik

 Sanayi ve
Ticaret  
Bakanlığı

Standardlar

11.01.2002
/24637

11.01.2003

2.Basit basınçlı kaplar

Simple pressure vessels

(87/404/EEC)/
Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği

 Sanayi ve
Ticaret  
Bakanlığı

Standardlar

31.03.2002
/24712
(Değişiklik:
19.03.2003
/25053)

31.03.2003
(Değişiklik ile geçici madde eklenmiş ve zorunlu uygulama için 01.01.2004 tarihine kadar geçiş dönemi öngörülmüştür.)

3.Gaz Yakan Aletler

Appliances burning gaseous fuels

(90/396/EEC)/
Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmelik

 Sanayi ve
Ticaret  
Bakanlığı

Standardlar

01.04.2002
/24713
Değişiklik:
19.03.2003
/25053)

01.05.2003
(Değişiklik ile geçici madde eklenmiş ve zorunlu uygulama için 01.01.2004 tarihine kadar geçiş dönemi öngörülmüştür.)

4.Sıcak su kazanları

Hot water boilers

(92/42/EEC)/
Yeni Sıcak Su Kazanlarına Dair Yönetmelik

 Sanayi ve
Ticaret  

Bakanlığı

Standardlar

31.03.2002
/24712
(Değişiklik:
19.03.2003
/25053)

31.03.2003
(Değişiklik ile geçici madde eklenmiş ve zorunlu uygulama için 01.01.2004 tarihine kadar geçiş dönemi öngörülmüştür.)

5. Elektromanyetik uygunluk

Electromagnetic compatibility

(89/336/EEC)/
Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği

 Sanayi ve
Ticaret  
Bakanlığı

Standardlar

02.06.2002
/24773

02.06.2002

6. Makinalar

Machinery

(98/37/EC)/
Makina Emniyeti Yönetmeliği

 Sanayi ve
Ticaret  
Bakanlığı

Standardlar

05.06.2002
/24776

Yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olup; 05.12.2003 tarihine kadar geçiş süresi öngörülmüştür.

7.Sivil kullanım için patlayıcılar

Explosives for civil uses

(93/15/EEC)/
Sivil Kullanım Amaçlı Patlayıcı Maddelerin Belgelendirilmesi Piyasaya Arzı ve Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik

 Sanayi ve
Ticaret  
Bakanlığı

Standardlar

15.10.2002
/24907

Yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olup; 01.07.2003 tarihine kadar geçiş süresi öngörülmüştür.

8.Otomatik olmayan tartı aletleri

Weighing Instruments

(90/384/EEC)/
Otomatik Olmayan Tartı Aletleri Yönetmeliği  

 Sanayi ve
Ticaret  
Bakanlığı

Standardlar

17.04.2002
/24729
(Değişiklik:
19.03.2003
/25053)

01.06.2003
(Değişiklik ile geçici madde eklenmiş ve zorunlu uygulama için 01.01.2004 tarihine kadar geçiş dönemi öngörülmüştür.)

9.Patlayıcı ortamlarda Kullanılan Ekipmanlar

Equipment and protective systems intended for use in Potentially explosive atmospheres

(94/9/EC)/
Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemlerle İlgili Yönetmelik

 Sanayi ve
Ticaret  
Bakanlığı

Standardlar

27.10.2002
/24919

Yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olup; 31.12.2003 tarihine kadar geçiş süresi öngörülmüştür.

10.Asansörler

Lifts

(95/16/EC)/
Asansör Yönetmeliği

 Sanayi ve
Ticaret  
Bakanlığı

Standardlar

15.02.2003
/25021 

Yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olup; 18 aylık bir geçiş süresi öngörülmüştür.

11.Basınçlı kaplar

Pressure equipment

(97/23/EC)/
Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği

 Sanayi ve
Ticaret  
Bakanlığı

Standardlar

10.04.2002
/24722
(Değişiklik:
19.03.2003
/25053)

01.07.2003
(Değişiklik ile geçici madde eklenmiş ve zorunlu uygulama için 01.01.2004 tarihine kadar geçiş dönemi öngörülmüştür.)

12. Vücuda yerleştirilebilir aktif tıbbi cihazlar

Active implantable medical devices

(90/385/EEC)/
Vücuda Yerleştirilebilir Aktif Tıbbi Cihazlar Yönetmeliği

 Sağlık
Bakanlığı

Standardlar

12.03.2002
/24693
(Değişiklik:
06.09.2003
/25221)

12.09.2003
(Değişiklikle yürürlüğe giriş tarihi 31.12.2003 tarihi olarak belirlenmiştir.)

13.Tıbbi cihazlar

Medical devices

(93/42/EEC)/
Tıbbi Cihaz Yönetmeliği

 Sağlık
Bakanlığı

Standardlar

13.03.2002
/24694
Değişiklik:
06.09.2003
/25221

13.9.2003
(Değişiklikle yürürlüğe giriş tarihi 31.12.2003 tarihi olarak belirlenmiştir.) 

14.In vitro tıbbi tanı cihazları

In vitro diagnostic medical devices

(98/79/EC)/
Vücut Dışında Kullanılan Tıbbi Tanı Cihazları Yönetmeliği

 Sağlık
Bakanlığı

Standardlar

14.10.2003
/25259

Yayımı tarihinden 18 ay sonra yürürlüğe girmesi öngörülmüştür.  

15.Oyuncaklar

Toys

(88/378/EEC)/
Oyuncaklar Hakkında Yönetmelik

 Sağlık
Bakanlığı

Standardlar

17.05.2002
/24758

17.11.2003

16.Gezi Amaçlı Tekneler

Recreational craft

(94/25/EC)/
Gezi Tekneleri Yönetmeliği

 Denizcilik
 Müsteşarlığı

Standardlar

02.04.2002
/24714

Yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olup; 31.05.2005 tarihine kadar geçiş süresi öngörülmüştür.

17.İnşaat malzemeleri

Construction products

(89/106/EEC)/
Yapı Malzemeleri Yönetmeliği

 Bayındırlık
ve İskan  
Bakanlığı

Standardlar

08.09.2002
/24870

08.06.2004 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, zorunlu uygulama için 01.01.2006 tarihine kadar geçiş dönemi öngörülmüştür.

18. Kişisel korunma donanımları

Personal protective equipment

(89/686/EEC)/
Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği

 Çalışma ve
Sosyal  Güv.
Bakanlığı

Standardlar

9.2.2004
/25368

Yayımı tarihinden 1 yıl sonra yürürlüğe girmesi öngörülmüştür.

19. Radyo ve telekomünikasyon terminal cihazları

Radio and telecommunications terminal equipment

(99/5/EC)/
Telsiz ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanları Yönetmeliği

 Telekomü-
nikasyon  Kurumu

Standardlar

11.05.2003
/25105

11.05.2004 tarihinde yürürlüğe girmesi; 11.05.2005 tarihine kadar öngörülen geçiş dönemi sonunda zorunlu uygulamaya girmesi öngörülmüştür.

20.Yolcu taşıma amaçlı kablo üzerinde hareket eden araçlar

Cableway installations for persons

(2000/9/EC)/
İnsan Taşımak Üzere Tasarımlanan Kablolu Taşıma Tesisatı Yönetmeliği

 Sanayi
Bakanlığı

Standardlar

19.01.2005
/25705

19.07.2005 tarihinde yürürlüğe girmesi; 19.07.2009 tarihine kadar öngörülen geçiş dönemi sonucunda zorunlu uygulamaya girmesi, öngörülmüştür.

21.Ölçü Aletleri

Measuring instruments

(2004/22/EC)/
Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği

 Sanayi
Bakanlığı

Standardlar

22.01.2003
/25001 

31.12.2005

Yeni Yaklaşım veya Küresel Yaklaşım prensipleri kapsamında geliştirilmiş ancak CE İşaretinin
kullanılmadığı Direktifler

 

Direktifin Türkçe Adı

Direktifin İngilizce Adı

Direktif No.

İlgili Türk Standardları

Yürürlük Tarihi

Ambalaj ve Ambalaj Atıkları

Packaging and packaging waste

94/62/EC

Standardlar

20.12.1994

Trans - Avrupa Yüksek Hızlı Raylı Sistemi

High-speed rail

96/48/EC

Standardlar

23.07.1996

Trans - Avrupa Geleneksel Raylı Sistemi

Conventional rail

2001/16/EC

Standardlar

19.03.2001

Denizcilik Ekipmanları

Marine equipment

96/98/EC

Standardlar

20.12.1996

Küresel Yaklaşım prensibi kapsamında geliştirilmiş Diğer Direktifler

Direktifin Türkçe Adı

Direktifin İngilizce Adı

Direktif No.

İlgili Türk Standardları

Yürürlük Tarihi

Ev Tipi Elektrikli Buzdolapları, Dondurucular ve Kombinasyonlarının Enerji Verimlilik Şartları ile İlgili Yönetmelik

Energy efficiency requirements for householdelectric refrigerators, freezers and combinations thereof

96/57/EC

Standardlar

03.09.1996

Taşınabilir Basınçlı Ekipmanlar

Transportable pressureequipment

99/36/EC

Standardlar

29.04.1999

Açık Alanda Kullanılan Teçhizat Tarafından Oluşturulan Çevredeki Gürültü Emisyonu İle İlgili Yönetmelik

Noise emission in the environment by equipment for useoutdoors

2000/14/EC

Standardlar

08.05.2000

Floresan Aydınlatma Balastlarının Enerji Verimliliği İle İlgili Yönetmelik

Energy efficiency requirements for ballasts forfluorescent lighting

2000/55/EC

Standardlar

18.09.2000

Hizmet verilen müşterilerin kurumsal yapılarını, güvenilirliğini ve performansını gizlilik ilkesi çerçevesinde değerlendirerek, belgeleyip, sürdürülebilir olmasını sağlamak ve geliştirmek misyonu ile hizmet veren ATABERK DANIŞMANLIK, bilgi birikimlerini müşterileri ile paylaşarak gelecekte birlikte var olmak vizyonuna sahiptir.